Изкуството да си домакин на смислени разговори

Карскрона, Швеция, края на март 2017. Тук съм заради желанието си да се развивам, да научавам нови, интересни и вдъхновяващи техники за работа с групи. А тук се работи с най-големите групи, които съм виждала – затова и дойдох по покана на Вихра. Техники, с които можеш да работиш в зала със стотици хора и те да провеждат разговори със смисъл и резултат. Струваше ми се като магия на фона на работата ми досега, където магическото число, за да се случи работа с група е от 12 до 15. Сега се сещам, че май първият ми досег с Отворено пространство (open space) беше във връзка с конференцията Reinventing organizations, където Susan Basterfield ни даде идея да използваме метода, за да раздвижим следобедната част на събитието. Някъде по същото време Златина Михайлова го използва на една среща на българското agile общество. А около 10 години преди това Ана Вълева работеше със Световно кафене (world café).

Какво е Art of Hosting с 2 (или малко повече думи)? Това е ефективен и елегантен начин за намиране и насърчаване на колективната интелигентност, особено в ситуации, където е нужно да се намери ново решение и да се използва вече наличната мъдрост в групата. Освен метод, това е и общност от практици. Често се нарича и лидерство чрез участие.

Моите топ 5 неща, които научих и прилагам, откакто се занимавам с Art of Hosting:

  1. Чек ин и чек аут

Всяка среща започва с възможност за всеки да сподели как е в момента или отговор на специално поставен въпрос. Така и завършва. Всичко това носи усещане за структура и позволява на участниците да се настроят за срещата като оставят всичко останало зад гърба си и позволява всеки да оцени как е била тази среща за него.

  1. Въпрос вместо тема

Моят опит винаги е бил с формулиране на завладяващи (или не толкова, а по-скоро информативни) заглавия на обучения или събития. Вече мисля във въпроси и това променя нещата както за мен, така и за участниците. Дава ти посока, фокус и работа на мозъка, за да можеш да си „тук и сега“.

  1. „Ако е за тях, не го прави без тях“

Корпоративна практика е да измисляш инициативи за други хора, после да се чудиш как да им ги „продадеш“ като добри за тях, и ядосване защо не ги искат и са безразлични или саботиращи. Art of Hosting редставя друга перспектива – „направи дизайна с тях, за да се усещат включени, да чуеш и тяхната гледна точка и да измислите нещо, което може би не би ти хрумнало иначе“.

  1. Харвестинг или Жътвата

Ако имам любим елемент от Art of Hosting, то това е извличането на основните моменти от срещата. Това може да стане във всякаква креативна форма – от по-традиционните „един човек обобщава“, през графичен запис, театрална постановка, песен, пантомима…важното е да остане следа във времето, привлекателна за сетивата.

  1. „Никога не домакинствай сам“

В опита ми като треньор съм работила с колеги и сама, но нивото на споделяне и взаимопомощ в AoH общността ме порази. Представете си правене на дизайн на обучение с още 9 човека, два пълни дни преди самия тренинг. Представете си срещи онлайн няколко месеца преди това, „само“, за да се създаде усещане за бъдещото събитие и връзка между хората от екипа. И всеки подкрепя останалите не само по отношение на работата, а и във връзка с лични теми, които могат да изникнат по време на обучението. Тук се намира българската общност.

В края на септември в България отново ще има обучение. Препоръчвам го горещо не само заради научаването на методите. Приживяването на общност е незаменимо, както и свободата да си приет и оценен, заради това, което си.  Темата тази година е:

Как можем да живеем и работим по-добре като се подкрепяме взаимно?

Можете да се запишете тук – http://www.openspace-collective.com/art-of-hosting-2018/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.