Пресътворяване на организациите #3 издание в България: Мениджърски практики за успех

23-24ти ноември 2018та, Пловдив. Пристигаме сутринта от София, сплотена и въодушевена агитка. Хотелът е изискан, фоайето жужи от пиещи кафе участници, има познати лица, с други се срещаме за първи път. Материалите за събититието са направени професионално и с вкус. Хората от Limacon Event Center знаят как да направят събитие. А хората от STOOS Network Bulgaria знаят кого да поканят.

Събитието се случва за трета поредна година. Предишните две бях основен инициатор, дизайнер на програмата, организатор, вдъхновител, водещ, човекът, който ходи да купува саксии, за да има живи цветя на сцената и държи да има медитации в началото и в края на събитието и (както се казва често) – още нещо … Накратко, станах “Човекът Reinventing Organizations в България”. Титла, която понякога усещам като огромна отговорност да предам посланието на максимален брой хора по коректен начин, но и която определено обичам.

Ролята ми този път е различна. Ще бъда модератор в първия ден и ще водя уъркшоп на втория ден, заедно с Атанас Генков на тема „Какво е успехът за мен и за моята организация?”, където ще използваме метода Световно кафене (затова ще пиша допълнително).

Една от ценностите, заложена в конференцията Reinventing Organizations, е “споделяне за вдъхновение”. Това ме провокира да напиша 10+ неща, които останаха в мен като послания от съдържанието тази година:

  1. Paul Herr за ангажираността (или Светият Граал на HR-а, както обичам да я наричам): Вие сте истинско човешко същество. Направете онова, което е правилно, просто защото така е редно. И да, ако сте мениджър, имате право да се държите с хората добре и да имате взаимоотношения с тях като с хора, не само като служители. Запомнете 5-те мотиватора – изследване, компетентност, постижение, свързване, защита. Повече за тях в книгата на Пол:
  • Ренета Василева: Разкажете историята на вашата компания с видео – Защо младите трябва да изберат вас?
  • John Styffe за автентичността, тревожността и как да сме уверени: Започнете да възприемате себе си като някой, който е независим. Научете се да се грижите за себе си. Почивайте си – фокусирайте се – после отново почивайте. Да си мениджър изисква усилие.
  • Debra Corey – имаше толкова много практични идеи и заряд в тази дама, още усещам енергията й. Откроявам две идеи: Повече признание, може би по-малко като размер, но всеки ден. § Давайте екипни бонуси, не инвидуални. Вземете си книгата, в нея има безценни примери:
  • Edwin Van Vlierberghe: Отговорите на трудните за мениджмънта въпроси могат да се намерят като се включат всички работещи. Включете хората в тяхното собствено бъдеще. Признавам си, на мен това ми беше любимото представяне. Едвин е човек, който излъчва стабилност, смирение и искреност.
  • Йордан Ламбрев: Ако имаш 10 човека в екипа и един е най-зле, не го уволяваме. Промотираме най-добрият (нека да обучава и да помага на другите), запазваме 9мата да работят.
  • Ивана Ганчева: С всяка промяна в екипа – нов член или някой си тръгва, има нужда от рестарт и предоговаряне на екипните правила.
  • Kimmo Tuomainen: Идеята за платформа, в която служителите могат да поръчват, оценяват и предлагат традиционни HR услуги и всевъзможни корпоративни гъдели, с модерен user-friendly дизайн. Проверете – LaaS by Vincit.
  • Да си участник в събитие, което си инициирал и е важно за теб, може да бъде приятно и удовлетворяващо изживяване, ако хората, които се грижат за него са професионалисти в своята област, ти откликваш на хрумванията си и на нуждите на аудиторията и че в крайна сметка някои неща си имат собствен живот, което значи, че са пораснали и могат да виреят самостоятелно.
  • Най-силният за мен момент беше след последния затварящ кръг с всички участници, когато се събрахме за медитация в притихналата зала. Преди да изгасим светлините забелязах, че към нас се беше присъединил и човек от хотела, който ни помагаше за залата. Приех го като знак, че се чувства комфортно на работното си място, а ние сме му предоставили сигурно пространство да задоволи своя човешка потребност. А нали и ние искаме това за себе си и нашите служители?

В България има добри мениджъри. В България има добри хора. Има търсещи хора. Има търсещи добри мениджъри и собственици, които имат желание и нужда от формати, които да им предложат възможност да получат знание, да обменят опит и да срещнат себеподобни.

Ако искате да сте част от такава общност, свържете се с мен, с приятелите ми от STOOS Network Bulgaria или – защо не – стартирайте нещо свое?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.