Световна седмица на Креативността и Иновациите

Статията е публикувана на 21.04.2016 в страницата, която имахме с Деси – InSpiral. В момента сайта не е активен, затова и намерих нов дом тук.

Днес е последният ден от Световната седмица на Креативността и Иновациите, стартирала в Канада през 2001. Инициативата започва след разговор между Марси Сегал, експерт по креативност и трима фасилитатори по темата и е провокирана от заглавие във вестник „Изледване показва, че Канада е в криза на креативността“.

Марси вижда заглавието и споделя на колегите си – „В Канада има много креативност. Хората обаче не я разпознават, когато я видят, понякога  дори я отхвърлят, когато не изглежда така, както очакват. Няма ли да бъде страхотно, ако хората знаеха как да използват естествената си способност да генерират нови идеи, да вземат решения и/или да действат по нов начин? Можем да помогнем за това. Как да повишим осъзнатостта, че всеки е креативен и може да използва тази своя способност да създаде бъдещето?“

През 2002 за първи път денят на креативността (21.04) се празнува в Холандия, Тайланд, Бразилия, САЩ и Канада. През годините се присъединяват и Беларус, Австралия, Индия, Египет, Перу, Чили, Малайзия, Великобритания, Италия и Франция.

Много участници споделят, че биха искали да имат повече време, за да организират програмите си и хората да могат реализират креативния си потенциал на практика. Така през 2005, денят се превръща в Седмица на креативността и иновациите с начало 15.04. По случайност (или не) рожденият ден на Леонардо Да Винчи е точно на 15.04.

В момента в инициативата са включени над 105 общности, бизнеси и училища в над 50 страни.

Всеки е добре дошъл да се включи – виртуално или реално, вкъщи, на работа, на училище, на улицата, в автобуса. Мястото няма значение.

Това, което е важно, е през седмицата на креативността да:

  • Направим нещо добро
  • Направим нещо различно
  • Вдъхновим за нов начин на мислене и действие
  • Подпомогнем хората да усетят потенциала си и да направят нещо позитивно и значимо

Превод от: https://wciw.org/wciw2016/

Ние от Инспайръл се включваме в инициативата виртуално с нашите отговори на двата въпроса, с които Марси ни провокира на страницата на събитието:

Какви нови идеи измислихте, какви решения взехте и какви действия предприехте миналата година?

Деси

С важни за мен колеги и приятели измислихме как да правим нови неща по спонтанен начин и стари неща по нов начин в работата с младежи, служители, организации.

Успях да направя хляб на огнище на полето и пица на газов котлон в планината

Взех решение да следвам Пътя със Сърце – да правя, неща които истински обичам и харесвам и да не правя неща, които ‚трябва‘ или не ми се правят.

Ходя често сред природата, чета, мисля и работя на полянки и се грижа за облагородяването на земята – садя дървета и участвам в организираното почистване на планината с приятелите от „За Земята“.

Биляна

Открих нещо, с което ставам и си лягам; нещо, за което мисля, говоря и изследвам постоянно, а именно – общности, хора, идеи за това как можем да сме по-щастливи и пълноценни на работното си място, без непременно да работим за себе си. Измислих си моя интерпретация на темата, която наричам „Монтесори мениджмънт“.

Свързах се с всички хора, до които успях да стигна в България, които вярват в служителите, уважават ги и заедно с екипите си създават по-добра среда, в която всички заедно постигат повече. Не са много, но затова пък започнах да търся по света и стигнах до Нова Зеландия.

Започнах да благодаря повече и по-искрено; по-често да назовавам нещата с истинските им имена; да казвам открито какво мога и да насочвам хора и ресурси там, където могат да са по-полезни.

С Деси създадохме Инспайръл и започнахме подобаващо с 4-дневен ритрийт във Велинград, за да избистрим какво е важно за нас, в какво вярваме и как искаме да работим помежду си и с клиентите. Вече една година експериментираме със себе си, с идеи, с формати (Креативен понеделник, Планото) и с теми. Заедно правим нещата така, както биха имали най-голяма стойност за клиента в дългосрочен план и които съответстват на ценностите ни, дори и това да означава, че понякога не ни избират. Учим се заедно с онези, които ни повярваха.

Всеки ден играя на „търсене на знаци“ и „свързване на точките“, пиша повече от когато и да било, записвам идеите си и ги споделям, а това ми носи повече идеи, отколкото мога да осъществя сама за няколко живота. Затова и си изграждам мрежи от съмишленици.  

Учих френски по метода на сугестопедията, рисувах. Разделих се със старата си идентичност в доста аспекти. Създадох си нова, която мисля, че ме описва най-точно – Консултант Креативност и промяна.

По какви начини направихте света едно по-добро място тази година?

Деси

Участвах в доброволчески лагери и помагах с готвене, строене, чистене и фасилитиране на групи хора.

Вдъхнових много хора с вкусна вегетарианска храна и ги научих да я приготвят.

Направих изложба от мои картини и събрах част от парите за издаването на книга за Терапия чрез Вярата.

Организирах и водих творчески ателиета в които през рисуване, игра, споделяне хората се свързват със себе си и с другите и си припомнят вътрешна мъдрост, сила и красота.

Биляна

Върнах вдъхновението на един специален човек, че това, което прави доброволно и в което вярва, е възможно и смислено. Помагам активно за каузата, в която вярвам.

Провокирах няколко разговора за това, какво наистина се случва във взаимоотношенията, какви предположения имаме и че всъщност човекът отсреща си струва усилието да проведем открит разговор.

Споделях информация, видеа, мисли, книги, статии, контакти на хора, които мога да си бъдат полезни.

Създадох Инспайръл и с Деси направихме няколко уъркшопа за Креативност, където поне за 2 часа вечер възрастни да се почувстват отново свободни, любопитни и вдъхновени като деца.

Проведох разговори с 3-4 годишни деца за това какви емоции изпитват, как да ги разпознават и им споделих една тайна – че и възрастните имат емоции и не винаги знаят как точно да постъпят, затова моля да бъдат търпеливи с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.